Inte alls lagom

Populismens backlash mot socialliberala eliter

i kategorin Opinion

Vad händer i de västerländska demokratierna? Från Brexit till Donald Trumps valseger i USA och tillväxten av populistiska rörelser i Europa, uttrycker väljare sitt missnöje mot status quo.

Oron för ekonomin i viss mån kan förklara fenomenet, men som med Brexit, människor röstar på ett sätt som verkar – åtminstone vad kritikerna hävdar – sannolikt skulle skada deras egna materiella intressen bara för att ge etablissemanget en blodig näsa. I denna videon undersöker amerikansk socialpsykolog Jonathan Haidt och politiker Nick Clegg det komplicerade nätet av sociala, moraliska och politiska problem som driver oroligheterna.

Hur kan vi förklara det nya illiberalism som växer på både vänster och höger, som auktoritära tendenser spridda över campusen i hela Anglosphere? Hur ska vi förstå den nya “kulturkrig” som dyker upp i Storbritannien, USA och på andra ställen mellan globalister och nationalister?

Som vice premiärminister under koalitionsregering, Clegg bevittnade omvälvning i brittisk politik inifrån. Haidt, författare till den hyllade bästsäljaren The Righteous Minds har länge studerat de moraliska och kulturella enheter som skiljer människor i olika politiska läger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Upp